Eftervård vid en tandblekning

Slutresultatet av blekning och varaktigheten av resultatet är alltid individuellt. Beständigheten hos blekningsresultatet påverkas av tändernas struktur och den blekningsmetod som används, samt livsstilar som användning av färgande drycker och mat, rökning och dagliga munvårdsvanor.

Blekningsresultatet kan bibehållas genom att regelbundet rengörings av munhygienist eller tandläkare. CLICK utförd i samband med rengöring fungerar utmärkt som underhållsblekning av tidigare blekta tänder.

Efter blekning kan tändernas ytor skyddas med BlancOne® SEAL-behandlingen som skyddar tänderna från fläckar. På grund av SEAL-behandlingens fördelar kan du efter tandblekning äta normalt redan två timmar efter blekningen och du behöver inte undvika att färga mat och dryck.

Traditionell tandblekning har en uttorkande effekt på tandemaljen. Då emaljens fuktbalans minskar har den en tendens att suga upp missfärgningar från dryck och föda. Därför rekommenderas att man i flera dagar efter en traditionell tandblekning håller en diet som utesluter missfärgande drycker och mat.

BlancOne® är en snabb och mild blekningsmetod som inte torkar ut tandemaljen. Därför behöver man inte undvika missfärgande livsmedel för lika lång tid. Efter BlancOne blekningen är det bra att undvika att äta på två timmar. Vatten kan man dricka normalt.

Missfärgande sura drycker och livsmedel samt tobaksprodukter är bra att undvika i minst sex timmar efter en BlancOne® blekningsbehandling. Sura livsmedel och drycker kan orsaka ilningar i tänderna strax efter tandblekningen.

Lista på missfärgande och sura livsmedel och drycker:

Kaffe / Te

Rödvin / Vitt vin

Läskedrycker / Mörka juice

Choklad / Kakao

Salmiak / lakrits

Vinbär / Blåbär

Rödbeta

Citrusfrukter

Sojasås

Ketchup

Kryddig mat

 

Rökning minskar längden på resultatet av tandblekningen.